11 Kasım 2005

ÇİNİ SANATI'NA DAİR...

ESKİ ATÖLYE;
KÜTAHYA'DA ÇİNİCİLİK;

Kütahya şehrinin kurucusu olan Frigler’in ( Frigyalılar ) çanak, çömlek yaptıkları ve bunları süsledikleri bilinmektedir. Kütahya’da bu sanata ilgi Romalılar ,Bizanslar, selçuklar zamanında sürülmüştür.
İlk osmanlı çinileri XIV. Yüzyılda İznik’te yapılmaya başlamıştır. Kütahya bu dönemde çinicilikte ikinci merkezdir. İznik çiniciliği XVII yüzyılda gerilemiş ve yerini Kütahya çiniciliğine bırakmıştır.
Kütahya çiniciliğinde süsleme sanatı , dokuma motiflerinden esinlenerek geliştirilmiştir. Bu süslemeler; iç içe geçmiş dal, yaprak şekilleri ve geometrik şekillerdir. Kütahya da XIV. Ve XV. Yüzyıllarda ilk Osmanlı çinileri çömlekçi kili olan kırmızı hamurdandır. Bu teknik Kütahya çiniciliğinde önemli bir aşamadır. Sıraltı tekniğinde mavi, kobalt mavisi (lacivert), beyaz renkler kullanılmış ve çiniler ak hamurundan yapılmıştır. Kütahyaspor rengini bu çinilerden almıştır. Süsleme olarak daha çok küçük çiçekler, damarlı yapraklar, ince dallar , “S” biçimli motifler , kanca yapraklar kullanılmıştır. XVI. Yüzyılın ikinci yarısında büyük gelişme gösteren Kütahya çiniciliği, kendine özgü renklerle İznik çiniciliğinden ayrılır. Bu renkler sıraltında kobalt mavisi , firuze, çalık yeşili katılarak oluşturulmuştur. Kimi ustalar karışımlara başkalarına öğretmedikleri için bazı renkler günümüzde elde edilememektedir. XVII. Yüzyılda Kütahya, Osmanlı Çiniciliğinin merkezi olmuştur. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Kütahya da o dönem 34 çini atölyesi olduğunu yazmaktadır. Bu yıllarda İstanbul’da ,Kütahya da ve diğer şehirlerde pekçok camii ve bina Kütahya çinileri ile süslenmiştir.
Günümüzde Kütahya da 28 çini yapım yeri vardır. Ayrıca çok sayıda yazma ve süsleme atölyeleri bulunmaktadır. Son zamanlarda bazı çiniciler tarafından yeni motifler denenmekte, Selçuklu desenleri stilize edilerek kullanılmaktadır. Ayrıca yeni bir teknik olan seramik kabartma tekniği uygulanmaktadır.
Kütahya çini atölye ve fabrikaları, satış mağazaları, pazarlama kuruluşları, Kız Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi çinicilik çalışmaları ,Anadolu Üniversitesi Kütahya Meslek Yüksek Okulu Seramik Bölümü, vb. gibi kuruluşları ile yurdumuzun gelişmiş tek çini merkezidir.
YENİ ATÖLYE;

6 yorum:

Tuhfe dedi ki...

Sevgili Şükran Kütahya deyince akan sular durur. Çini deyince akla gelebilen isimlerden ilki sanırım Kütahya çiniciliği. Paris Louvre müzesinde İznik çinilerini görünce gurur duyup kendimden geçmiştim. Diğer eserler aklımdan silindi gitti. Mona Lisa ve Mumya hariç tabi.
Bilgilendirdiğin için teşekkürler, fotoğrafların çoook güzel.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Sükran, ziyaretimle basarilar dilemek istedim, bilgiler icin cok tesekkürler.
Sevgiler ve basarilar

NuR dedi ki...

Sevgili Şükran,
Kütahya ve çinilerle ilgili ansiklopedik bilgiler de vermen çok çok iyi,tüm çini severler de benim gibi zevkle izleyecekler.
Sevgiyle kal.

one ben bir sey dedi ki...

Çok faydalı bir sayfa olacağına inanıyorum.Bizim çinilerimizin bir başka güzelliği var.Sevgiler.

ev perisi;) dedi ki...

Segili arkadaşlarım; hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum paylaşımlarınız için!faydalı olmaya çalışacağım!
sevgiyle vede muhabbetle...

NAZLICA dedi ki...

Şükran Çini Dünyası bloğunda da başarılar diliyorum. Harika bir sanat çini.Atalarımızın göz nuru ve sabırlarıyla ürettikleri eserleri bile korumaktan aciziz.Umarım genç nesil meslek okullarında bu sanatı öğrenerek geleceğe taşırlar. Paylaştığın için çok teşekkürler canım.